Piratkodeksen

I. Pirater er frie

Pirater liker frihet, uavhengighet og selvbestemmelse, og misliker blind lydighet. De står for individets rett til å ta valg basert på informasjon. Pirater tar ansvaret som frihet forutsetter.

II. Pirater respekterer privatliv

Pirater verner om den personlige sfære. De kjemper mot en voksende overvåkings-mani fra både stat og privat næringsliv, fordi det hemmer individets frie utvikling. Et fritt og demokratisk samfunn er umulig uten privatliv og frihet fra overvåkning.

III. Pirater er kritiske

Pirater er kreative, nysgjerrige, og slår seg ikke til ro med det bestående. De utfordrer systemer, ser etter svake sider, og finner løsninger. Pirater lærer av sine feil.

IV. Pirater er rettferdige

De holder sitt ord. Solidaritet er viktig for å oppnå felles mål. Pirater er en motvekt til “la det skure”-holdningen som gjennomsyrer samfunnet, og har mot til å ty til handling når det er nødvendig.

V. Pirater respekterer liv

Pirater er fredelige. Derfor avviser de dødsstraff og er imot ødeleggelse av vårt miljø. Pirater står for bærekraftig natur- og ressursforvaltning. De aksepterer ikke patent på liv.

VI. Pirater ivrer etter kunnskap

Tilgang til informasjon, utdannelse, kunnskap og vitenskapelig forskning må være ubegrenset. Pirater støtter fri deling av kultur og fri programvare.

VII. Pirater er solidariske

Pirater respekterer menneskelig verdighet. De dedikerer seg til et samfunn forenet i solidaritet, hvor de sterke forsvarer de svake. Pirater står for en objektiv og rettferdig politisk kultur.

VIII. Pirater er internasjonale

Piratene er en global bevegelse. De tar utbytte av mulighetene som Internett tilbyr, og er derfor i stand til å tenke og handle uten grenser.

19 thoughts on “Piratkodeksen

 1. Jeg liker hva dere står for; man trenger pirater som dere i hverdagen! Det er for mange rundt Afrikas kyst, pirater trengs her å!!! Lykke til!!

 2. Hei! Jeg kommer til å stemme på dere i år fordi dere virker gjennomsiktige og ønsker det beste for folket. Dere er ikke opphengt i penger og deres saker handler om noe mer solid og langvarig. Et forent folk. Et sterkt folk. Et sympatisk folk med selvinnsikt. Lykke til!

  1. Bare en ting til. Uansett hva dere mener om pirater, har de generelt et dårlig rykte på seg som plyndrere og mordere. For at partiet skal gro må folk kunne stemme på noe de tror på. For noen betyr ideen mer enn navnet, men for de fleste er første inntrykket avgjørende. Derfor tror jeg det vil være viktig for partiets vekst å stå under et navn som flere kan erkjenne som godt, som bedre representerer ALT som partiet står for.

    1. Takk for tilbakemelding. Vi skal diskutere namnet etter stortingsvalet. Mest sannsynleg kjem vi til å behalde det, fordi vi er med i ein paraplyorganisasjon med fleire andre parti i verda som heiter Piratpartiet (på lokalspråket). Er derfor vanskeleg å endre no. Viss vi endrar namnet no, så er det fare for at vi blir meir usynlege, men eg skjønner bekymringa di med namnet. Sjølv har eg fått vite at det er lettare å gjere namnet spiselig enn å endre på det. Systerparti har gjort det ganske bra på Island og i Tsjekkia med det namnet. Ordet pirat kjem frå greske ordet πεῖρα (peîra), som betyr forsøk eller erfaring, som (tilfeldigvis) beskriver oss ganske bra.

     Viss du har eit forslag til anna namn er vi villige til å vurdere det. Eg har sjølv tatt opp eit par alternative namn i internt debattforum. Dei kan i alle fall bli brukt som framtidige slagord.

    2. Det er vel mer den gamle garde som assosierer pirater kun med mord og fanteri. Det betyr ikke at partiet ikke er passende for noen av de eldre også, men pirater sitter ikke fast i gamle tanker. Dessuten har jeg tro på at navnet vekker interesse hos de mer nysgjerrige som partiet er også spesielt gunstig for.

     I moderne film og tegneserier er pirater ofte representert som en gruppe eventyrlystne folk med tette sosiale bånd, ofte brakt sammen for å kjempe mot lovens urettferdigheter og maktmisbruk, hvor deres brutalitet er varierende, ikke uten grunnlag, og sjeldent hva som definerer dem. Vis det er noen plyndring er det ofte tilnærmet samme grunnlag som Robin Hood. Innen internett kultur er pirater assosiert med ressursdeling blant annet. Så vis man inkluderer de moderne assosiasjonene til ordet er det et ganske passende navn som mange kan være sympatiske til.

 3. Sto i båsen for å forhåndstemme på mitt faste parti. Plutselig føltes det helt feil. Motviljen mot å putte den faste stemmeseddelen i boksen, var fremtredende. Rådvill scannet jeg alternativene til blikket festet seg ved Piratpartiet. Hadde hørt om det i Sverige, men ante ikke at det også var i Norge. Uten å vite noe om partiprogram eller hva de sto for, kun med en følelse om at dette var rett, valgte jeg PP. Hjemme igjen leste jeg alt jeg kunne finne om partiet. FULTREFFER! Dette var rett.

 4. Jeg har sittet og dratt meg i håret i lange tider nå siden jeg ikke klarer å finne et parti som passer for meg, så kom jeg til å tenke på en tøff mann som representerte piratpartiet på skolen vår og jeg likte egentlig mange av synspunktene hans. Tanken om han fikk meg til å sjekke ut siden deres og holy lord jeg digger dere! Som sagt over, dere trenger mer profilering – flere folk må få se hva dere står for ??

 5. Hehe vanskelig å være uenig i den programerklæringen 🙂 Eneste feil er at det er åtte punkter. Syv er et bedre tall, eller tolv. Forøvrig vil jeg bare oppfordre til å stemme veletablerte Senterpartiet. Godt valg gode pirater! 🙂

 6. Ohooi! Havnet plutselig innpå her helt tilfeldig. Min første reaksjon er, hvorfor har ikke det skjedd tidligere?! Skulle ønske jeg viste om dette for lenge siden. Må si jeg er stolte av dere og veldig imponert.
  Dere må ha mer PR.
  Kommer absolutt til ¨følge med her og engasjere meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.