Piratpartiets navnetjener

OPPDATERING: Sekundærtjener nevnt i artikkelen er ute av drift, men primærtjener skal ennå være oppe. Piratpartiet vil forsøke å legge ut driftsmeldinger her så fort det lar seg gjøre, men man kan ikke regne med at de kommer opp her øyeblikkelig. Ta det i betraktning ved lesing av originalartikkel nedenfor. Ved problemer med bruk av dns-tjener, ta kontakt med tech@piratpartiet.no.

 

Piratpartiet er i mot sensurering av Internett. De store filmselskapene har gått sammen i et søksmål og fått de største Internett-leverandørene i landet til å blokkere et antall nettsider. Dette gjør de ved å omdirigere forespørsler på sine navnetjenere. Piratpartiet har derfor satt opp alternative, ublokkerte navnetjenere i Norge, dns.piratpartiet.no og dns2.piratpartiet.no, med adresser 185.56.187.149 og 87.238.35.136. De er åpne for alle, og lagrer ikke din IP-adresse.

Vi benytter OpenNICs nettverk av navnetjenere. Dette gir deg, i tillegg til de vanlige domenene, adgang til ekstra toppdomener (.bbs, .dyn, .free, .fur, .geek, .gopher, .indy, .micro, .null, .oss, .oz, .parody, .pirate, .ko, .ku, .te, .ti, .uu, .bit, .coin, .emc, .lib og .bazar) som er usynlige på det vanlige Internett. I motsetning til de populære toppdomenene, som USA kan ta ned på dagen, er flere av disse immune mot sensur.

For our foreign visitors

This service is intended primarily for domestic users in Norway. While it is accessible outside of Norway, we suggest you instead use domain name servers that are closer to you geographically. For a service very similar to ours, we suggest you try the nearest OpenNIC servers.

 

Windows


Klikk Start og åpne Kontrollpanel.

 


Åpne Nettverks- og delingssenter.

 


Velg Innstillinger for nettverkskort.

 


Høyreklikk på en nettverkstilkobling og velg Egenskaper. Dette må gjøres for alle tilkoblinger du bruker.

 


Velg Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) og klikk Egenskaper.

 


Velg Bruk følgende DNS-serveradresser og legg inn 185.56.187.149 og 87.238.35.136 under Foretrukket og Alternativ DNS-server. Klikk OK for å lukke vinduet.

 

Mac


Åpne Nettverk-valgpanelet.

 


Velg en nettverkstilkobling og klikk Avansert. Dette må gjøres for alle tilkoblinger du bruker.

 


Velg DNS-fanen, klikk pluss-symbolet og legg inn 185.56.187.149 og 87.238.35.136 som DNS-servere. Klikk OK for å lukke undervinduet.

 


Klikk Bruk for å aktivere de nye innstillingene.

 

Linux

Generelt sett er det fila /etc/resolv.conf som skal redigeres, men den vil som regel overskrives av NetworkManager, dhcpcd, osv. Her er et skittent men enkelt triks for å permanent endre navnetjener. Åpne et terminalvindu og prøv dette:

$ sudo -i
# mv /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf.bak.$(date +%FT%H%M)
# echo nameserver 185.56.187.149 >/etc/resolv.conf
# echo nameserver 87.238.35.136 >>/etc/resolv.conf
# chattr +i /etc/resolv.conf

For å revertere:

$ sudo -i
# chattr -i /etc/resolv.conf
# cp $(ls -t /etc/resolv.conf.bak* | head -n1) /etc/resolv.conf

Bredbåndsruter

Dette alternativet fungerer bra hvis du vil bruke vår navnetjener i hele husstanden din. Det fins utallige modeller av bredbåndsrutere, og det blir vanskelig å gi spesifikke instruksjoner, men de fleste kan stilles inn med manuell navnetjener (DNS) ganske enkelt. Du kan typisk finne ruteren din ved å gå til 192.168.0.1, 192.168.1.1 eller 10.0.0.1. Brukernavn er typisk admin, passord er ofte 1234, 12345 eller password (dette bør du endre til noe sikrere mens du alt er innom). En del nettleverandører endrer admin-passordet og skriver det på en lapp under selve ruteren. Spør om tillatelse fra Internett-abonnementets eier før du gjør dette.