Nå er det vår tur, Jonas – hverdagsnæringslivet vil snakke med deg!

Publisert av Svein Mork Dahl den

Kommentar – Arendals Tidende
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. 

Svein Mork Dahl – Kommentator og Partileder i Piratpartiet

Hvordan kan Arbeiderpartiet drive en aktiv næringspolitikk uten å snakke med hverdagsnæringslivet. Vi krever en plass rundt bordet.

«Nå er det vanlige folks tur. Mer fellesskap. Mindre forskjeller,» sier Arbeiderpartiet. 

Hva er mer vanlig enn småbedriftseieren, apotekeren, gatekjøkkeneieren, den selvstendige IT-konsulenten og alle de andre som holder hjulene i gang og skaper verdiene som holder Norge i gang.

Videre sier Jonas: «Det er bare i fellesskap vi vil klare å møte 2020-tallets utfordringer. Vi vil

trenge mange nye jobber, en velferdsstat som klarer å ta vare på alle og en rettferdig

klimapolitikk som kutter utslipp.»

Snakk med dem Jonas. La dem vise deg hva som virker.

Norges små og mellomstore bedrifter er villig til å være samtalepartner og samarbeidspartner også for en rødgrønn regjering. Det å arbeide for å ivareta de mindre bedriftenes interesser og levevilkår, og være den sterke stemmen i samfunnsdebatten i saker som opptar landets hverdagsnæringsliv.

Når vi ser på politikernes arbeidserfaring, stiller vi oss spørsmålet: Hvor mange av disse har egentlig drevet egen bedrift eller vært daglig leder i en bedrift? Hvor mange av dem har selv erfart hvor vanskelig det er å komme seg over alle hindrene som dukker opp i en småbedriftseiers hverdag? Hvordan kan de forvente å finne gode løsninger på problemer de aldri har kjent på kroppen uten å snakke med representanter for dem som kjenner problemene på kroppen?

Etter halvannet år med pandemirelatert unntakstilstand og blinkende varsellamper hos selve ryggraden i norsk næringsliv, hadde vi forventet at Arbeiderpartiet ville løpt ned dørene våre i en søken etter å lage de beste rammebetingelser for landets hverdagsnæringsliv, for å sikre både arbeidsplasser og fremtidig innovasjon.

Nå er det hverdagsnæringslivets tur.

Om en snau måned forfaller første avdrag på den gigantiske skatteregningen til norske bedrifter.

Man har ikke truffet Norges små og mellomstore bedrifter godt nok i korona-støtteordningene, og de små og mellomstore bedriftene har kun vært anekdoter i politikernes festtaler før valget.

Norges små og mellomstore bedrifter krever at det samme ikke skjer i statsbudsjettet, og at man gir hverdagsnæringslivet en håndsrekning i den vanskelige situasjonen man har befunnet seg i de siste årene.

Bedrifter med ti eller færre ansatte har en ubetalt skatteregning på 1,2 milliarder kroner, fordelt på 4804 aktører.

Altså har nesten halvparten av bedriftene med utsatt skatteregningen 10 ansatte eller færre.

70% av alle ansatte i privat sektor jobber i SMB-bedrifter, og 2 av 3 nye jobber skapes her. Å gi dem en håndsrekning er god samfunnsøkonomi.

Etter Eiendomsskatteloven. § 28 kan det søkes om nedsetting eller ettergivelse av eiendomsskatt. Det må foreligge særlige årsaker som gjør det særs urimelig at eiendomsskatten blir innkrevd.

Det  tilsvarende må gjelde skatt og merverdiavgift i den situasjonen skapt av nedstengningen i forbindelse med korona. Staten må ettergi skatt og merverdiavgift for SMB-bedriftene for å sikre arbeidsplasser og videre drift.

Det er vår tur, Jonas – snakk med oss!

Svein Mork Dahl

Kommentator