Kronikk: Den nye loven vil svekke demokratiet

Faksimile fra Aftenposten.no:
Denne kronikken er tverrpolitisk innlegg som er signert av sju ungdomspartiledere, blant andre William T. Svendsen i Unge Pirater.
Se alle signaturer under artikkelen.
Kronikker som publiseres på Piratpartiet.no står for forfatterrens egen regning, og gjenspeiler ikke offisiell piratpolitikk. Vår vedtatte politikk finner du på https://www.piratpartiet.no/kjerneprogrammet/

Nå må vi sammen forsvare personvernet vårt.

«Enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist.» Dette er et demokratisk prinsipp som vi verdsetter i Norge. Om den nye etterretningsloven blir vedtatt, blir vi frarøvet denne retten.

Loven vil i essens gi etterretningstjenesten frie tøyler til lagre informasjon om nordmenns kommunikasjon. Loven baserer seg på masseinnhenting av folks data. I praksis mener vi at den undergraver personvern. Vi mener den bryter med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og den norske grunnloven.

 

Viktigere enn før

Men det er ikke sikkert du har fått med deg denne lovendringen. På grunn av koronakrisen har ikke lovforslaget blitt diskutert nok.

I en tid hvor vi i stor grad er nødt til å leve livene våre på nett, er det desto viktigere å forsvare personvernet vårt.

Loven gjør at vi ikke lenger kan holde en samtale uten å være redd for at informasjon om den vil lagres.

Vi mener derfor at lovforslaget ikke hjelper staten med å beskytte borgerne. Tvert imot svekker den borgernes makt over staten, og dermed svekker den også det norske demokratiet. Å samle så mye informasjon om alle norske innbyggere på ett sted utgjør en enorm sikkerhetsrisiko. Om det kommer på avveie, kan det bli utnyttet.

Rammer folk flest

Terrorister og andre kriminelle har ofte kjennskap til kryptering og datasikkerhet. Med tanke på hvor enkelt en kan omgå denne datainnsamlingen, vil ikke lovendringen ramme dem. Den vil ramme folk flest, som deg og meg.

Det er kritisk at vi står sammen på tvers av partier, politiske synspunkter og sosioøkonomiske forskjeller mot denne svært inngripende loven. Vi krever at Forsvarsdepartementet legger frem en etterretningslov som ikke baserer seg på masseovervåking av den norske befolkningen.

«Å si at du ikke bryr deg om personvern fordi du ikke har noe å skjule er det samme som å si at du ikke bryr deg om ytringsfrihet fordi du ikke har noe å si.» – Edward Snowden

 

Signert:

Åsgeir Arnesson Riise (17), medlem i Trondheim Grønn Ungdom

Georg Nitter Weinmann-Wighammer (16), leder i Trondheim Rød Ungdom

William Thanoothong Svendsen (19), leder i Unge Pirater

Bendik Sæther Wessel (19), formann i Trondheim FpU

Magnus Gilje (17), 1. nestleder i Trondheim Unge Venstre

Mathilde Jensen Eggen (15), styremedlem i Trondheim Rød Ungdom

Leah Myren Bystad (19), styremedlem i Trondheim Sosialistisk Ungdom

3 thoughts on “Kronikk: Den nye loven vil svekke demokratiet

 1. Dette må vi samles om å stå opp imot! Vi burde samle en hel gjeng akkuratt som da de snek inn loven om import av vitaminer/mineral (vitaminaksjonen) som bannlyste basicly all import av helsekost osv som mange er avhenginge av med tankte på kreft og kroniske sykdommer.

  Det her er et stort brudd på personvernsloven. Selv om de sier de kommer til å bruke innsamlet informasjon mot kriminelle/mistenkte/terrorister så vil det definitivt bli misbrukt mot vanlige folk også. Hvis det er unskyldningen dems så hvorfor masseovervåke ? dette er bare for å få mer kontroll.

  Trur denne loven kommer til å skape kaos som de ikke er helt forberedt på.

 2. Dette må stoppes!!! overvåkninga av oss. Det står i loven, ulovlig avlytting er under straffeloven. Selv politiet har ikke egentlig lov til det på privat personer. Det er det ingen av oss som ønsker,tvert i mot… folket må snart gjøre opprør, mot noe som faktisk er viktig her!
  vi er fanget i egen by av bompasseringer, fjern alle bommer.
  Å få en stopp på vindmøller, vannkraft er naturlig bruk hue, start heller aksjon mot plast i havet.
  Nei til tvangsvaksinering av covid-19
  Erna må gå av, støre kan også bare slutte.
  Folket må bli hørt og folket må få ha en mening i sakene de godkjenner, ikke bare bak lukkede dører også sitter det en gjeng med folk som så og si ikke har høyere utdanning enn 10klasse
  Det er jo helt tomt mellom øra.
  Vi må ta vare på norge og det norske folk, ikke hente enda flere flyktninger hit nå som vi har ikke engang jobb til de som bor her. Lavere skatt til de fattige , høyere skatt til de rike, arve avgift til de rike og ingen arveavgift til de fattige,
  Få bort Arbeiderpartiet og høyre ta bort de gamle partiene generelt vi må få de gamle vekk og lage nye partier, å alle må ta en psykologisk test for å bli politikere for denne gudekompleksen som erna og støre har, er helt uhørt.
  Vi er ikke lenger et fritt land, folket har ikke stemmerett, erna mente hun ikke stolte på folket og at vi var bare en gjeng idioter, stopp pengesløseriet til alle land, først må vi ta vare på oss selv før vi kan hjelpe andre

  1. Beklager seint svar.
   Politiet har etter lova lov til å overvake privatpersonar viss det er grunn til mistanke. Korleis skulle dei elles oppklare kriminalsaker? Piratpartiet ønskjer berre at ingen skal overvakast utan mistanke, og at data som er samla inn av mistenkte, ikkje skal brukast til anna enn å oppklare kriminalsaker, der ein er mistenkt.

   Regjeringa har tydeleg sagt det IKKJE blir tvangsvaksinering mot Covid-19, på same måte som mange av smitteverntiltaka også er frivillige. Ein er avhengig av frivilligheit for å få ting gjennomført. Piratpartiet var kritiske til smittestopp-appen på smarttelefonar, og mange andre også, så det blei begrensa kor mange som tok i bruk den.

   Personangrep mot etablerte politikarar held vi i Piratpartiet oss for gode til. Vi kritiserer politikk og gjennomføring av den, ikkje personane i seg sjølve.

   Viss vi skal ha psykologisk test av aspirerande politikarar, kven skal bestemme vilkåra for å vere eigna som politikar? Det er ein veldig freistande tanke, men det beste er kanskje å la ueigna politikarar få avsløre seg sjølve?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.