Piratpartiet seiler med balsaflåte til Påskeøya

Publisert av admin den

Langt ute på stillehavet seiler det to balsaflåter på vei til Påskeøya. Kon-Tiki2-ekspedisjonen har etter drøye tre uker kommet litt over halvveis på den lange ferden, og på den ene av flåtene sitter en av grunnleggerne av Piratpartiet, Håkon Wium Lie. I så fjerne strøk som flåtene befinner seg er datakommunikasjon vanskelig, så Håkon er med for å sikre kontinuerlig kommunikasjonen med omverdenen.

Thor Heyerdahl mente selv at det ikke var mulig å seile tilbake til Sør-Amerika, men nyere forskning viser at dette må ha vært mulig. Undersøkelser har vist at folk fra Påskeøya har DNA-spor fra Sør-Amerika, fra lenge før europeerne ankom kontinentet. Arkeologer har også funnet flere såkalte guaraer, styrestokker som urbefolkningen brukte for å styre flåtene sine. Flåtene til Kon-Tiki2 er utstyrt med slike styrestokker, og skal seile begge veier for å bekrefte at det faktisk var mulig.

På ferden skal de også undersøke plastforekomster i stillehavet. Det er allerede klart at det er mer plast i havet enn på Thor Heyerdahls tid, men forekomstene hittil har vært små og få. Med det blotte øyet er det ikke plast å se, men med avanserte måleinstrumenter og finmaskede nett dukker mikroplasten opp. Dataen som samles inn er viktig for videre forskning på forurensingen i de store havområdene våre. Foruten å måle plast samles det inn mengder av data for klimaforskning, deriblant temperaturer, CO2-nivå, oksygennivå og syrenivå.

Håkon og de andre ser ut til å ha en fenomenal tur, og vi ønsker dem hell og lykke på den videre ferden. Du kan følge dem på den offisielle websiden deres eller på Twitter.

Kategorier: Flaskeposten