Piratpartiet setter opp åpen DNS-server – Ny gratistjeneste mot nettsensur

Mandag 31. august kunne Dagens Næringsliv fortelle at Rettighetsalliansen hadde gått til søksmål mot internettleverandører og fildelingssider, og krevde at disse skulle sensureres i Norge. Hele rettsprosessen gikk for lukkede dører — til tross for at dette er en viktig prinsipiell sak som angår allmennheten, og som griper inn i både personvern, ytringsfrihet, forbrukerrettigheter og privatliv. To dager senere fikk Rettighetsalliansen tingrettens medhold i at sju nettsider nå skal sensureres av norske internettleverandører. Regningen for rettssaken vil bli tilsendt de dømte fildelingssidene, som tilsynelatende hverken har fått anledning til å forsvare seg eller uttale seg om saken.

Opphavsrettsindustrien forsøkte først å innføre en slik sensur i 2009, men tapte da saken i tingretten. Den rødgrønne regjeringen, ledet av Arbeiderpartiet, nedsatte så en referansegruppe om ulovlig fildeling, som var sterkt preget av lobbyisme. Resultatet ble som ventet. Åndsverkloven ble revidert og tilpasset opphavsrettsindustriens ønsker, og det nye søksmålet førte ikke overraskende frem.

I 2009 bestod saksøkerne av både musikk-, film- og distribusjonsselskaper. I 2015 har alle musikkselskapene forsvunnet, og blant de norske saksøkerne står, med unntak av NOPA, kun distributørene tilbake. Hovedtyngden begge år var de store multinasjonale selskapene som kontrollerer det meste av opphavsrettsbeskyttede verker.

Andre land har tidligere innført lignende sensur, uten at det har hjulpet på noen måte. I Nederland ble blokkeringen fjernet for snart to år siden, fordi den beviselig ikke hadde noen effekt.

Vi har altså nå tatt skrittet inn i en verden hvor private selskaper har anledning til å diktere hva du skal få lov til å se på nettet. Det er en svært skummel vei å gå. Med små skritt beveger vi oss stadig nærmere et sensurert og kontrollert nett likt det man finner i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med.

For å sikre alle fortsatt fri tilgang til et fritt Internett har Piratpartiet i dag satt opp en åpen navnetjener. Den kan du koble deg til for å åpne enhver nettside du vil på Internett, uavhengig av lokale sensurforsøk.

Informasjon om hvordan du tar den i bruk kan finnes på våre nettsider.

14 thoughts on “Piratpartiet setter opp åpen DNS-server – Ny gratistjeneste mot nettsensur

 1. Klarer ikke laste opp siden «thepiratebay.la», står at siden er offline. Men deres onion adresse er oppe:
  uj3wazyk5u4hnvtk.onion
  Bruk tor-browser eller piratebrowser for å koble dere på. Fant adressen her: https://piratebrowser.com/ hvor dere kan laste ned piratebrowser også.

 2. To like? Ser ikke SJODLEIFS kommentar noen sted jeg, mon tro om faggots som snakker om ytringsfrihet 24/7 har lagt på en liten sensur?… En gang til:

  Stian arguementet ditt er «de fleste»? Vel de fleste belønnet andre for å håndkopiere bøker også på et tidspunkt. De fleste belønnet andre for å håndkopiere malerier på et tidspunkt. De fleste belønnet andre for å binde bøker på et tidspunkt… Hvorfor griner du ikke over all teksten som blir masse»nedlastet» over http hvis torrents er djevelen? 90% av teksten har ett eller flere mennesker på et eller annet tidspunk skapt, på akkurat samme måte som filene du griner over. Men du bryr deg ingenting når leser eller kopierer denne teksten. Til tross for alt folk mange steder i verden må kjøpe boka… Bruk huet litt a idiot… Neste steg; jeg copyrighter dna sekvensen din etter å ha invester i en dna sekvenser, ned på alle fire gutten min! Makan…

 3. @Stian Opphavsrett når det kommer til kopiering bør straffe dem som tar andres produkter og legger disse ut for profitt salg selv, uten lov fra opphavsrett innehaver. Å straffe dem som kun bruker dette til personlig bruk for å ha lastet ned noe som helst uten å ha gått gjennom en leverandørtjeneste som ikke krever betaling blir feil. Enten bør ting selges bare fysisk eller selges digitalt ved bruk av et system med veldig bra brukergrensesnitt og priser, som gir bruker lyst å betale. Bare ta en titt på Steam. Lave priser som få og skylagring av alle spillene du har kjøpt så du slipper la dem bruke diskplass. Her har du en rask og billig tjeneste som er så bra folk får lyst å betale fremfor å kopiere alt gratis.

 4. Anders: Nei, en DNS tjeneste blokkerer (i regel) ikke. Hverken dokumenterte eller udokumenterte overgrep. Med en DNS har du noe anonymitet når du besøker nettsteder og annet, og du kan sette din IP adresse (til hvor det ser ut som du befinner deg på verdenskartet). Ikke nok til at en pedo bør tro at det er safe, det finnes måter å spore. Mange bruker det siste for å kunne se NRK når de sitter i Spania, Thailand eller hvor folk ferier. Bør være greit, i det minste moralsk, så lenge lisensen til krinken er betalt.

  Stian: Det er interesant å se at piratkopiering visner i takt med at lovlige alternativer introduseres. Jeg har fulgt med på dette over endel år. Om du går inn på for eksempel Pirate Bay i dag, er det trist lite der, og det bli stadig mindre. Lovlige tjenester for film og musikk har blitt bra og er billig. Jeg husker jeg skulle handle MP3 fra norges kanskje største «platehandel» online for ikke veldig langt tilbake i tid, og etter registrering opp og ned og hit og dit, fikk jeg ikke handle med hverken Visa eller MasterCard fordi jeg ikke hadde «riktig» type abonement på min mobil. Arghh! Da er det lett å hente musikken gratis / ulovlig med tre-fire tastetrykk. Nevnte «platehandel» hadde denne sperren i 2 år minst (borte nå) – perioden jeg sjekket.

  Piratkopiering kommer aldri til å bli helt borte. Nettet vil ha skjulesteder for pedofile og gangstere. Online reflekterer offline. Det er mye opp til alle oss, som logger på, å passe litt på selv. Om noen hadde klistret opp en plakat på buss-stasjonen som annonserte «småbarn til salgs» eller «bankran utføres», hva gjorde en da? Rev vel den ned og tok den med til lensmannen, håper jeg. Men hva gjør du og jeg og vi alle, om vi dumper bort i snusk på skjermen?

  Ellers stemte jeg i år på Piratpartiet. Jeg har spurt representanter for AP, Høyre, SV, Venstre, FRP, Rødt og Senterpartiet om datalagringsdirektivet. Om hva det er, og hvorfor de er mot eller for. Ingen visste egentlig hva det var. For og imot var partibrosjyresvada begge deler.

  Jeg savner noenganger, for å være litt jævlig, at telnet var en selvfølge og ‘scape det neste store. Gammel mann hilser 🙂

 5. Vi forsvarer med andre ord ytringsfrihet, det seg være i form av lyd, video eller tekst, men kan ikke forsvare en tilsvarende begrensning av ytringsfriheten ved å hindre andre i å komme med identiske ytringer. Når den første fuglen i skogen har kvitret, bør de andre fuglene ha lov til å kvitre det videre. Man kan ikke forvente at millioner av mennesker som sitter på den samme informasjonen bare skal dele på den i begrenset omfang. Når du har publisert noe, har du nødvendigvis gjort det til allemannseie. Ønsket du å ha full kontroll på hvem som videreformidlet din informasjon, burde du kanskje ikke lagt kopier av den ut for salg i utgangspunktet. Åndsverksloven erkjenner dette delvis, ved at verker blir allemannseie 70 år etter opphavspersonens død. Vi ønsker ganske enkelt å gå litt lenger, og dette er vi ikke akkurat alene om, da vi er en del av en internasjonal bevegelse som mener akkurat det samme.

 6. Stian: Problemet med butikktyveri er at butikken mister noe de eier, ikke at tyven har en kopi. Millioner av mennesker har allerede en kopi. Lyd, video og tekst er informasjon. Analoge og digitale signaler er tall. Den siste Hollywood-filmen? Den sendes til kinoene på harddisk, som binærtall. Og noen har bestemt at det ikke er lov å sende visse tall over Internett, fordi noen har monopol på dem. Hvorfor insistere på noe så absurd som å kreve betaling hver gang tallene dine kopieres? Det blir som å fortelle en vits og kreve betaling hver gang den fortelles videre. Åndsverksloven ignoreres av et betydelig antall mennesker, som heldigvis mangler respekt for en slik absurd lov. Disse menneskene opplever ikke det de gjør som umoralsk. At det per i dag eksisterer en hel industri som baserer sitt levebrød på monopoler behøver ikke å bety at slike monopoler skal eksistere i fremtiden. Det umoralske er at et fåtall mennesker tjener seg stinn rike på å begrense friheten til flertallet.

  1. Dette er eit tullete argument.
   selfølgelig skal folk kunne ta patent på ein tallrekke, programeringskode, program, konto opplysninger++
   Fjern dette innlegget.

   1. Du har billioner av celler som dagligen kopierar sig själv. Idag så är det tekniskt sätt inte lov för dig att gøra detta då korporationer har patenterat både DNA och diverse andra omkringliggande kemiska/biologiska moment.

    Menar du ochså att om Newton patenterade gravitationslagen så kan du inte längre använda den? Menar du att om Arkimedes patenterade Pi kan du inte längre rita en Cirkel?

    Tänk først, eller «fjern deg selv» annars passar du tydligen inte in här.

 7. Stian. For å sitere Wikipedia: «DNS (Domain Name System) er internettjenesten som kobler domenenavn sammen med IP-adressen til en tjener på Internett og dermed gjør det mulig å sende informasjon til riktig sted på nettet. Med andre ord vil DNS oversette domenenavnet f. eks. vg.no til IP-adressen til serveren som inneholder VG sine nettsider.»

  Og FYI: Torrenting (eller P2P) er bare en annen måte å laste ned filer på – du laster ned fra mange tilbydere i steden for direkte fra en server på nettet. Det brukes ofte for å distribuere store programmer og spill og lignende, av programutviklerne selv.

  Men det er lett for folk som er vant til å lese tabloide aviser og bare se på partinavnet og dømme alle som stemmer det. Dvs. bare lese overskriften. Piratpartiet består bare av nettpirater, Arbeiderpartiet består bare av arbeidere…… I Piratpartiet er man bla. opptatt av å forhindre sensur av nettet – og det er det den åpne DNS-en er opprettet for.

 8. Stian. Torrenting er ikke ulovlig. Torrenting er ikke piratkopiering. De er forskjellige. Ja, torrents brukes ofte for piratkopiering, med det gjør også vanlig en-verts nedlastning. (Bare se på 4shared og Mediafire). Det betyr fortsatt ikke at det burde være ulovlig å laste ned filer. Du virker også som du har problemer med å forstå hva «prinsipiellt» betyr.

 9. Dere sier at dette er en prinsipiell sak, og den er viktig. Men dere ønsker at sensuren skal forsvinne slik at alle filer skal kunne deles gratis. Men er det prinsipielt riktig at mens de fleste betaler for spill, film, osv, så skal noen kunne laste det ned gratis? Du ville ikke gått inn i en butikk og tatt et spill, eller en tv, og gått uten å betale for det, men det er jo nettopp det man gjør med torrenter. Så hvordan kan dere forsvare at det skal være fritt fram for fildeling?

  1. Smart!

   Jag läste om en pedofil som jagade småbarn i en Isbil, så det är bäst att förbjuda alla Isbilar ochså!
   Om du startar ett kafe, så säger jag till dig: Ja men stoppar du alla Pedofiler från att komma hit och köpa kaffe då och glo på fjortisar?

   Anders har det inte lika rymligt i synapsbassengerna som andra tydligen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.