Piratpartiet setter opp åpen DNS-server – Ny gratistjeneste mot nettsensur

Publisert av admin den

Mandag 31. august kunne Dagens Næringsliv fortelle at Rettighetsalliansen hadde gått til søksmål mot internettleverandører og fildelingssider, og krevde at disse skulle sensureres i Norge. Hele rettsprosessen gikk for lukkede dører — til tross for at dette er en viktig prinsipiell sak som angår allmennheten, og som griper inn i både personvern, ytringsfrihet, forbrukerrettigheter og privatliv. To dager senere fikk Rettighetsalliansen tingrettens medhold i at sju nettsider nå skal sensureres av norske internettleverandører. Regningen for rettssaken vil bli tilsendt de dømte fildelingssidene, som tilsynelatende hverken har fått anledning til å forsvare seg eller uttale seg om saken.

Opphavsrettsindustrien forsøkte først å innføre en slik sensur i 2009, men tapte da saken i tingretten. Den rødgrønne regjeringen, ledet av Arbeiderpartiet, nedsatte så en referansegruppe om ulovlig fildeling, som var sterkt preget av lobbyisme. Resultatet ble som ventet. Åndsverkloven ble revidert og tilpasset opphavsrettsindustriens ønsker, og det nye søksmålet førte ikke overraskende frem.

I 2009 bestod saksøkerne av både musikk-, film- og distribusjonsselskaper. I 2015 har alle musikkselskapene forsvunnet, og blant de norske saksøkerne står, med unntak av NOPA, kun distributørene tilbake. Hovedtyngden begge år var de store multinasjonale selskapene som kontrollerer det meste av opphavsrettsbeskyttede verker.

Andre land har tidligere innført lignende sensur, uten at det har hjulpet på noen måte. I Nederland ble blokkeringen fjernet for snart to år siden, fordi den beviselig ikke hadde noen effekt.

Vi har altså nå tatt skrittet inn i en verden hvor private selskaper har anledning til å diktere hva du skal få lov til å se på nettet. Det er en svært skummel vei å gå. Med små skritt beveger vi oss stadig nærmere et sensurert og kontrollert nett likt det man finner i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med.

For å sikre alle fortsatt fri tilgang til et fritt Internett har Piratpartiet i dag satt opp en åpen navnetjener. Den kan du koble deg til for å åpne enhver nettside du vil på Internett, uavhengig av lokale sensurforsøk.

Informasjon om hvordan du tar den i bruk kan finnes på våre nettsider.

Kategorier: Flaskeposten