Skolevalget 2013 – Norges 6. største parti

Publisert av admin den

Piratpartiet har eksistert i under ett år, og stiller til valg med meget begrensede ressurser. Allikevel ser vi at vi har gjort det meget bra ved mange skoler i årets skolevalg. Totalt får vi 4,3% av stemmene, og blir dermed 6. størst. Dersom dette hadde blitt valgresultatet ville Piratpartiet fått 8 representanter på Stortinget.

Piratene slår de grønne Pirater kunne havnet på Stortinget Stemde på Piratpartiet Høyre og Piratpartiet årets skolevinnere Piratsuksess i skolevalg Piratene overrasket alle Optimitisk piratparti etter godt skolevalg «Piratene» fikk drahjelp av Snowden Piratpartiet gjorde brakvalg på skolene

Det er spesielt verdt å merke seg at Piratpartiet gjør det godt på mange av medieskolene, som utdanner kreative mennesker til film, lyd, musikk og spilldesign:

 • Noroff Stavanger + 16,7%
 • Noroff Fredrikstad + 7,8%
 • Noroff Oslo + 3,8%
 • Noroff Kristiansand + 1,4%
 • Bjerke VGS  Oslo + 4,4%
 • Akademiet Bergen + 4,1%
 • Akademiet Ålesund + 6,8%
 • Akademiet Oslo + 4,9%
 • Akademiet Molde + 8,6%

På de fleste av norges største skoler gjør vi det også meget bra med god spredning over hele landet:

 • Sandefjord VGS (2085 elever) + 5%
 • Hamar Katedral (1411 elever) + 5,7%
 • Kongsberg VGS (1368 elever) + 4,6%
 • Bodø VGS (1350 elever) + 5,2%
 • Frederik II VGS   (1321 elever)  + 6%
 • Charlottenlund    (1260 elever)  + 8,9%
 • Elvebakken VGS  (1250 elever)  + 5,6%
 • Gand VGS  (1219 elever)  + 6,4%
 • Jessheim VGS   (1134 elever)  + 6,7%
 • Porsgrunn VGS    (1130 elever)  + 7,5%
 • Åssiden VGS     (1125 elever)  + 7,2%
 • Skedsmo VGS   (1100 elever)  + 7%
 • Steinkjer          (1078 elever)  + 6%
 • Strinda VGS     (1053 elever)   + 9,2%
 • Horten VGS       (1050 elever)  + 8,1%
 • Byåsen VGS       (1000 elever) + 6,8%
 • Tangen VGS       (971 elever)    + 6,9%
 • Alta VGS             (920 elever)    + 12,2%

Vårt beste fylke ser ut til å bli Sør-Trøndelag, der vi har meget dyktige og aktive folk i fylkeslaget. I tillegg til Charlottenlund, Strinda og byåsen som er nevnt over:

 • Fosen VGS – + 12%
 • Malvik –   – + 11,7%
 • Øya VGS –     + 4,7%
 • Åfjord VGS      + 5,8%
 • Trh Katedral   + 5,1%
 • Thora Storm   + 5,5%
 • Orkdal VGS     + 6,2%
 • Melhus VGS    + 12,5%
 • Heimdal –     + 10,1%

Andre gode enkeltresultater er for eksempel på Røyken Steinerskole der vi blir nest største parti delt med MDG på 13,3%, bak Høyre men foran Arbeiderpartiet. Andre gode resultater:

 • KVS Bygland –     + 8,1%
 • Numedal VGS –    + 9%
 • Meløy, Glomfjord  + 12%
 • Vardø –   –   –    + 8,4%
 • Raufoss VGS –      + 8,3%
 • Flora VGS –   –    + 8%
 • Lister VGS –   –   + 7,1%

Skolen der vi gjorde det best var den lille håndverksskolen Hjerleid på Dovre, hvor man underviser i tradisjonelt håndverk som treskjæring, smedfag og rosemaling. Med hele 33% av stemmene i lomma lover vi å sette større pris på både treskjæring og rosemaling i årene fremover, og lover å ta kontakt dersom vi trenger en laftet trehytte til valgbod om fire år!

 

Desverre kommer det også rapporter om avvik. Vi har blitt fortalt av elever ved både Knarvik VGS i Hordaland og Ullern VGS i Oslo at de gikk tom for stemmesedler. På Ullern påståes det at skolen kun hadde 12 stemmesedler for Piratpartiet. På Drottningborg i Grimstad var det ingen stemmesedler for Piratpartiet, så elevene måtte lage egne. 

Vi synes det er trist at politikerne beklager seg over lav valgdeltagelse fra ungdom samtidig som skolevalgene ikke klarer å gi muligheten til å stemme på hvem de vil og således frarøver elevene helt grunnleggende demokratiske rettigheter. I tillegg er det bekymringsverdig at en del av skolene samtidig tilbyr forhåndsstemming i stortingsvalget. Dersom velgerne ikke finner våre stemmesedler i skolevalget, kan det tenkes at man avstår fra å stemme ved stortingsvalget, eller ikke ser etter vår stemmeseddel når man stemmer der. 

Oppdatert 21:20: Vi har nå fått beskjed om at Porsgrunn VGS også gikk tom for stemmesedler. Der er vi målt til 7,5%. I tillegg er 0 stemmer på Valler VGS i Bærum, hvor naboskolene hadde 5,1% og 4,3% overraskende. Vi ønsker derfor å høre fra eventuelle elever på Valler VGS som kan bekrefte hvorvidt det var stemmesedler der eller ikke.

Oppdatert 23:00: Det ser ut til at det ikke var mulig å stemme på Piratpartiet på både Stabekk VGS og Rud VGS i Bærum, da vi ikke er på oversikten over partier hos Samfunnsveven. Samtidig ser vi at 0 stemmer på Valler VGS (med 443 stemmeberettigede) kan være samme situasjon.

Kategorier: Flaskeposten