Blir overvåkning en del av valgkampen?

Publisert av admin den

0506_piratenpartei_zTyskland går til valg 22. September. Der har opposisjonen gjort NSA-overvåkning til en valgkampsak. De stiller spørsmålstegn ved hvordan Merkels regjering kan ha oversett denne massive overvåkningen, og om regjeringen faktisk visste om det. Opposisjonen setter også press på egne etterretningstjenester for å forsøke å få klarhet i hvor mye de har samarbeidet med Amerikansk etterretning i overvåkning av Tyske borgere. Det er et betimelig spørsmål, da man ikke skal gjøre mer enn å sette opp et facebook-event på en Amerikansk base i Tyskland før man får politiet på døra.

I Norge ser det ut til at man har bestemt seg for at dette ikke angår oss direkte. De aller fleste nyhetssaker går under kategorien «utenriks», og svært få kritiske spørsmål blir stilt til regjeringen og stortingsrepresentantene, som uansett svarer med øredøvende stillhet. Selv når det ble avslørt at den Amerikanske ambassaden i Oslo hadde ansatt tidligere politi og forsvarstopper for å spionere på Norske borgere, var vinklingen i media at disse folkene jobbet svart. Det faktum at USA bruker toppfolk fra politi og forsvar til hemmelig overvåkning av vårt samfunn fikk minimal oppmerksomhet – det viktigste var at de måtte betale skatt som alle andre, for i Norge skal ingen slippe unna.

Når valgkampen trår igang for alvor etter ferien har vi en regjering anført av Arbeiderpartiet, og en løs opposisjon anført av Høyre – partiene som gikk inn for å innføre Datalagringsdirektivet i Norge. Selv om de andre partiene stemte imot DLD er det høyst tvilsomt at noen av de vil bruke politisk kapital på å fronte overvåkningsspørsmålet i valgkampen. Her står vi ovenfor en utfordring, og vi oppfordrer derfor alle våre medlemmer og lesere til å lage så mye oppmerksomhet rundt dette spørsmålet som mulig – sammen skal vi klare å sette dagsorden.

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/polititopper-jobbet-svart-for-millioner-saken-henlagt-3899802.html

http://bigstory.ap.org/article/us-surveillance-becomes-election-issue-germany

http://gigaom.com/2013/07/16/satire-is-dead-cops-question-german-after-he-jokes-about-nsa-on-facebook/

 

Kategorier: Flaskeposten