Visa og Mastercard kutter pengestrømmen for VPN-tjenester

Publisert av admin den

De Amerikanske kredittkortselskaper Visa og MasterCard har besluttet å blokkere alle utbetalinger til VPN-tjenester, dvs. tjenester som gjør det mulig å skjule sin IP-adresse på Internett. Dette gjelder i første omgang i Sverige, men det kan raskt utvide seg til andre land ettersom det er Visa og MasterCard som står bak.

Peter Sunde, en av grunnleggerne av både Ipredator og fildelingsnettstedet The Pirate Bay, forteller i en serie twittermeldinger at han gjennom en e-post har fått vite at det var press fra Visa og Mastercard som førte til denne endringen i Paysons retningslinjer.

Etter PRISM-avsløringene har Piratpartiet anbefalt at folk benytter VPN-tjenester, samt bruke kryptering, for å forhindre uønsket overvåkning.

Blokkeringen av betalingsmulighetene gjør det vanskeligere å være anonym på nettet, og enklere å overvåke hva alle gjør. Visa og MasterCard viser med denne beslutningen at de vil forhindre vanlige folk i å beskytte seg mot overvåkning. Det er helt uakseptabelt at kredittkortselskaper legger seg opp i hvilke selskaper som kan operere. De bør akseptere alle lovlige aktiviteter.

Det er viktig å understreke at det er ikke en forbrytelse å være anonym

Løsninger som bidrar til anonymisering på internett er særlig aktuelle etter innføringen av den nye norske åndsverkloven, det kommende datalagringsdirektivet og PRSIM-avsløringene. Det er derfor bekymringsfullt at «noen» nå forsøker å forhindre deg og meg i å ta ansvar for vårt eget personvern og sikkerhet.

Men dette er ikke første gang kredittkortselskaper blokkerer pengestrømmen for legitime aktiviter. Forrige gang vi så dette var når Visa og MasterCard blokkerte pengestrømmen for Wikikeaks.

Piratpartiet mener det er behov for lover som forhindrer private selskaper (eksempel Visa og MasterCard) fra å blokkere økonomiske transaksjoner uten rettslig kjennelse.

Piratpartiet utfordrer samtidig de andre norske partiene til å avklare hva de mener om saken.

OPPDATERT 04. juli: Torrentfreak har oppdatert saken , og skriver at Visa Europe tror det faktisk er banken til Payson som står bak.

Banken fungerer som mellomledd mellom betalingsformidler som Payson og kortutstedere som Visa og Mastercard.

Visa sier til Torrentfreak at de «ikke har vært involvert i saken på noen måte, og aldri har stilt slike krav til hverken Payson eller noen annen organisasjon». Mastercard har ikke kommentert.

OPPDATERT 5. juli 2013: En talsmann for Visa Europe bekrefter for Computerworld at «Visa Europe har ikke vært involvert i denne saken på noen måte, og har ikke stilt slike krav til Payson eller noen annen organisasjon».

Det er derfor godt mulig at det dreie seg om interne forhold mellom Payson og deres bank, og ikke et krav fra Visa eller Mastercard.

Linker til bakgrunnsmateriale:

http://www.hardware.no/artikler/svenske-vpn-tilbydere-far-kuttet-pengestrommen/135141

https://torrentfreak.com/mastercard-and-visa-start-banning-vpn-providers-130703/

Kort om VPN (fra wikipedia)
Virtual private network (VPN), på norsk; virtuelt privat datanettverk, er betegnelsen på en datateknikk som anvendes for å skape «punkt-til-punkt»-forbindelser, såkalte «tunneler», gjennom et annet datanett (som f.eks. internett). En VPN-tunnel kan være kryptert. Med en kryptert VPN kan man skape en sikker privat forbindelse over f.eks. et offentlig datanett, som f.eks. kan være en del av et ukryptert eller svakt kryptert datanett.

Flere organisasjoner har et internt oppbygd VPN, og flere ulike organisasjoner kan oppbygge et felles virtuelt datanett mellom seg for et spesielt formål. Eksempel på anvendelse av VPN-forbindelser er hvis noen vil koble seg opp mot virksomhetens ikke offentlig tilgjengelige servere og arbeide som om klienten var tilsluttet i LANet, eller for å koble to separate fysisk adskilte kontordatanett til et stort.

Artikler:
Computerworld – VPN-nei fra betalingsgiganter

Kategorier: Flaskeposten