Antipiratbyrån etableres i Norge

Publisert av admin den

IMG_2049

Siden regjeringen med den nye opphavsrettsloven åpner for privat overvåkning av mistenkte fildelere, stabler mediabransjen i Norge nå på plass en norsk utgave av Antipiratbyrån. Dette blir et rent piratjegerbyrå drevet av diverse bransjeorganisasjoner i samarbeid med Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som etter eget utsagn er norges største juridiske fagmiljø innen teknologi og media.

De har tidligere hatt konsensjon for loggføring av IP-adressene til mistenkte fildelere i Norge. De hevder også å være Norges ledende advokatfirma innen luftfart, samt at de er spesialister på olje og gass, shipping, EU/EØS, arbeidsrett, finans, eiendom og mere til. En allsidig gjeng spesialister, med andre ord.

Det kommer neppe som noen stor overraskelse at det etableres private institusjoner for overvåkning når regjeringen har åpnet for dette.

En av organisasjonene som er med på å starte dette byrået er Norsk Videogramforening, som allerede nå forbereder søksmål mot Telenor for å blokkere norske brukeres tilgang til Pirate Bay, til tross for at det finnes mange enkle tekniske løsninger for å omgå en eventuell blokkering. Willy Johansen i Norsk Videogramforening sier dette til Hardware.no:

– Vi har i en årrekke jobbet mot dette, og vi skal ikke stoppe når The Pirate Bay er blokkert. I utgangspunktet er vi interessert i å blokkere alle de store sidene. Vi skal gjøre det så vanskelig som mulig å laste ned ulovlig, slik at folk velger en lovlig løsning, og en blokkering av The Pirate Bay er nok det mest effektive.

Bransjen legger altså ikke skjul på at planen er å gjøre det så vanskelig som  mulig for folk å skaffe seg det de ønsker når de måtte ønske, ved å tvinge forbrukerne til å kjøpe sin kultur på gamlemåten, igjennom mediebransjens utgåtte forretningsmodeller. Johansen avslutter intervjuet hos Hardware.no med å dra den gamle skrønen hvor man regner med at hver eneste nedlastning av noe som helst tilsvarer et tapt salg, til tross for at tunge aktører som HBO faktisk anser fildeling for å være et kompliment som ikke skader salget deres overhodet.

 

Partileder Øystein Jakobsen:

«I en rettsstat er det politi som skal drive etterforskning, ikke private aktører eller deres advokater. Dette er forsøkt i andre land, og har medført privatisert overvåkning av personlig kommunikasjon, massesøksmål og avstengning av folks internett-tilkoblinger ved anklage om opphavsrettsbrudd.

 Med den nye åndsverksloven ønsket mediebransjen å åpne for at private aktører kan få utlevert personopplysninger med formål å sende ut informasjonsbrev. Det er ingen grunn til å tro at advokatene vil nøye seg med dette. Søksmålene og krav om både sensur og avstengning av nett-tilkoblinger kommer til å komme.

 Verden har endret seg. Endringer i teknologi, kunstformer og brukervaner medfører endringer i hvilke forretningsmodeller som er overlevelsesdyktige. Hvis de store plateselskapene nekter å tilpasse seg så er de i sin fulle rett til det. Derimot skal ikke politikerne utradere rettsstaten eller kaste sine egne borgere til ulvene – bare for å tekkes en bransje som er bedre til å drive lobbyisme enn de er til å lage nye og attraktive tjenester.»

 

Piratpartiet oppfordrer alle til å skaffe seg en anonym VPN-tjeneste, uansett hva man gjør på nettet.

 

Teknisk Ukeblad: http://www.tu.no/it/2013/06/18/na-skal-norske-nettpirater-tas

Harware.no: http://www.hardware.no/artikler/na-skal-en-ny-piratjeger-allianse-ta-norske-nettpirater/134595

HBO: Fildeling er et kompliment: http://torrentfreak.com/hbo-game-of-thrones-piracy-is-a-compliment-doesnt-hurt-sales-130401/

 

Kategorier: Flaskeposten