Mandag starter privatisering av overvåkning i Norge

Publisert av admin den

fearAftenposten melder at den nye opphavsrettsloven tillater kopimonopolet å overvåke og å lagre IP-adressene til fildere. Deretter kan for eksempel advokat Rune Ljostad som er partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig hente ut personlige opplysninger som er knyttet til IP-adressene fra nett-tilbyderen,og gå til sak mot enkeltpersoner. Fildelere risikerer med lovgivningen til Arbeiderpartiet i verste fall opptil 3 år i fengsel dersom politiet koples inn.

 

Det er ille at regjeringen bestemt seg for å outsource overvåkning av norske nettbrukere til private aktører. Dersom noen er mistenkt for å gjøre noe kriminelt er det åpenbart politiarbeid, og ikke noe den fornærmede selv via høyt gasjerte advokater bør få bedrive.

 

For det andre synes Piratpartiet det er trist at ikke Arbeiderpartiet og kulturminister Hadia Tajik forstår at de aller fleste som er fildelere er storforbrukere av kultur, og bruker langt mer penger på å kjøpe kultur enn andre. Det er mange undersøkelser som viser dette. Fildeling er et symptom på at bransjen ikke klarer å levere kultur på den måten forbrukerne vil ha. Folk vil ha innhold tilgjengelig øyeblikkelig over nettet, uten tidsregulert slipp i forskjellige regioner og land.

 

Allikevel driver Kopimonopolet lobbyvirksomhet for å beskytte sine utgåtte forretningsmodeller og saksøker sine beste kunder for å tvinge folk til å gå i butikken og kjøpe film, musikk og spill etter forretningsmodeller fra forrige århundre. Dette gjør at forbrukere ett sted må vente på det andre allerede har tilgang til. Suksessen til strømmetjenester som Spotify og Netflix beviser at det er et klart behov for å få kultur levert over nettet når forbrukeren selv måtte ønske.

 

Istedet for å kriminalisere store deler av Norges befolkning og la dem falle under privatisert overvåkning og etterforskning burde regjeringen slått et slag for rettighetene til folk.
Piratpartiet er imot sensur av nettsteder, og anser ikke fildeling for å være noe stort samfunnsproblem. Vi mener heller at fildeling styrker norsk spåk og kultur og at vi bør kopiere flere filer. Spesielt dersom filene er finansiert av det offentlige. Når man bruker skattepenger på operahus eller musikkfestivaler må vi alle få lov å dele opptakene.
Piratpartiet oppfordrer alle norske borgere til å beskytte seg fra overvåkning på nett, og vil sette fokus på dette i tiden fremover.

 

En av de enkleste tingene man kan gjøre for å beskytte seg er å skaffe seg en anonym VPN-tjeneste.
Hardware.no har skrevet en utmerket artikkel om dette:

 

Relevante artikler:
Piratene er de beste kundene:
Aftenposten:
Kategorier: Flaskeposten