Norske politikere er som forventet «bekymret» for 3D-printere

I går, 7.mai, postet vi en kommentar hvor Piratpartiet mener at dagens våpenlov er god nok med hensynt til produksjon av våpen. Loven skiller ikke mellom våpen produsert på tradisjonelt vis eller med 3D-printere.

Videre kommenterte vi at politikere fra de andre partiene (som knapt nok visste hva en 3D-printer var på forespørsel fra Hardware.no) kunne finne på å forby/regulere bruk av 3D-printere på grunn av bekymringer.

I dag er det en ny artikkel på Hardware.no hvor partiene har fått anledning til å si sin mening.

Heldigvis viser kommentarene fra partiene at de skjønner at våpenloven ikke tar hensyn til hvordan våpen produseres, men likevel er det flere av partiene som vurderer endringer i våpenloven som følge av denne muligheten 3D-printere byr på. De fremstår ihvertfall som meget bekymret.

– Når denne teknologien blir tilgjengelig vil man enkelt og billig klare å lage våpen selv, noe som overhodet ikke er ønskelig fra vår side. Dette er en sak som jeg og KrF kommer til å ta opp med justisministeren, sier Ropstad til Hardware.no. Jeg frykter at uvedkommende kan bruke denne teknologien til å lage våpen som vil bli brukt til alvorlige hendelser. Derfor må regjeringen være i forkant, og gjøre det den kan for å hindre en utvikling der slike våpen lages, og utvanner våpenloven og vår strenge kontroll av våpen, mener han.

Det skal bli spennende å se om de andre partiene klarer å holde roen og fingrene fra fatet, eller om Piratpartiet får nok et sak vi må bekjempe.

Her er den omtalte artikkelen;

– Tas noen med 3D-printet våpen, må det slås hardt ned på
http://www.hardware.no/artikler/tas-noen-med-3d-printet-vapen-ma-det-slas-hardt-ned-pa/133212

2 thoughts on “Norske politikere er som forventet «bekymret» for 3D-printere

  1. Våpenloven og tilhørende forskrifter er ikke spesifikke på materialvalg og fremstillingsmåte. Så skulle man finne på å lage et i fjellbjørk på sløyden som faktisk fungerer, så er det ulovlig selv om det ikke står i våpenloven at våpen laget av fjellbjørk, er ulovlig. I juridisk forstand er tresløyden å likestille med en 3D-printer, og fjellbjørk kan likestilles med plast. Om prosjektilet kommer ut av en hul bjørkepinne eller et plastrør er irrelevant så lenge det har skadepotensiale tilsvarende vanlige skytevåpen.

    Nå er det jo slik at skytevåpen også kan lages av metall. Jeg vil tro at det finnes et mekanisk verksted i nesten hver kommune som har utstyret til å lage våpen. Og det finnes nok materiale i hver eneste kommune. Og de fleste kommuner i landet har folk som kan lage skytevåpen, det er rett og slett ganske enkel mekanikk.

    Et kuriost eksempel er maskinpistolen stengun som det ble produsert 800 av under nesen på tyskerne under annen verdiens i Norge. MILORG fikk små mekaniske verksteder over hele landet til å lage deler til disse maskinpistolene. De var konstruert for å kunne lages med enkle midler. Den kunne skyte helautomatisk ild med vanlige 9 mm patroner (500 sk/min). Denne hadde magasin som kunne skiftes ut (32 skudds),
    Det kreves selvfølgelig litt utdannelse for å lage skytevåpen i metall av denne typen. Grunnkurs mekaniske fag er nok en fordel.

    Politikeren burde sagt noe slik når de fikk høre om disse 3D-pistolene: «OG HVA SÅ».

  2. Det er faktisk en bra vinkling. Er helt for at man kan sitte noen måneder ekstra i fengsel om man bærer slike. Det er ikke sånn at man trenger å lage våpen bare fordi man har muligheten til det. Men hvis de tenker på å forby 3D-printere, lukter det med en gang litt 1984.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.