3D-printing og våpen

De siste dagene har det vært postet en del nyheter omkring 3D- printing og våpen fordi en gruppe i USA har gjennomført en vellykket testskyting med et våpen produsert med nettopp en 3D-printer.

I den anledning har Jørgen E. Nilsen i Hardware.no skrevet en god kommentar, hvor han også har hatt en ringerunde til de norske partiene (på Stortinget) for å høre hva de mener om 3D-printing (ingen i Piratpartiet er kontaktet);

«Tidligere i dag tok vi en ringerunde til samtlige politiske partier på Stortinget. Ingen kunne på direkten si noe om denne problematikken, altså at hvem som helst nå kan skaffe seg et skytevåpen, lovlig eller ei. Det var en problemstilling de aldri hadde hørt om før, og en informasjonsrådgiver hos SV stilte spørsmålet mange av de andre vi snakket med sikkert også hadde: Hva er en 3D-printer?»

Nesten som forventet har ikke de etablerte partiene et bevisst forhold til hva morgendagens teknologi har å by på. Derfor er det også en reell fare for de etablerte partiene gjør det de kan best – nemlig innføring av forbud/regulering.

I Piratpartiet er problemstillingen allerede diskutert. I forhold til våpen er våpenloven «teknologinøytral». Våpenlovens § 2 definerer hvilke våpendeler som er registreringspliktige. Våpenlovens §§ 20 og 21 fastsetter videre vilkårene for å kunne produsere våpen (krav om politiets tillatelse). Om våpenet produseres med dreiebenk eller 3D-printer er uvesentlig.

Kriminelle vil uansett ikke bry seg om eventuelle forbud. Forbud/regulering vil kun være til hinder for lovlydige borgere i denne sammenheng.

Piratpartiet er mer opptatt av hvilke muligheter 3D-printere har for samfunnet og tror diskusjonen rundt opphavsrett vil være en mer reell diskusjon i fremtiden.

Ønsker du tilgang til 3D-printere uten DRM eller krav om konsesjon/lisens vil det tryggeste valget være Piratpartiet til høsten!

-I dag lastet jeg ned en pistol fra Internett
http://www.hardware.no/artikler/i-dag-lastet-jeg-ned-en-pistol-fra-internett/133214

For de med interesse for denne problematikken anbefales Cory Doctorows foredrag om «The Coming Civil War over General-purpose Computing»

8 thoughts on “3D-printing og våpen

 1. Som fafaldur skriver 3D skriveren ikke lage ammunisjon. Derfor blir pistolen du eventuelt lager med 3D skriveren ubrukbar. Etter min forståelse så har har pistolene som de har laget hittill vært engangspistoler. Etter et skudd blir de ødelagt. Det kan jo alltids hende at de lager bedre pistoler etter hvert men plast har sine begrensinger. Tror ikke pistolproduksjon med 3D skrivere blir noe problem her i norge så lenge man ikke har 3D skrivere som kan lage ting med metall.

 2. Dette problemet løser seg selv i Norge. Ammunisjonen er IKKE av plast, og i motsetning til USA er salg av ammunisjon like begrenset som skytevåpen. Vil du lage ammunisjon selv, så lykke til sier jeg, det lages ikke akkurat av Zalo og isopor. Jeg ville aldri stemme på Piratpartiet om man skulle legge seg oppi dagens politikk rundt skytevåpen, som for eksempel ved å si «siden man kan lage det selv bør det være allemannseie». Så dropp hele spørsmålet, og fokuser heller på at frykten ikke skal gjøre en så stor revolusjon som 3d-printeren forbudt.

 3. Siden det er snakk om skytevåpen, hva er egentlig piratpartiets standpunkter rundt våpenpolitikk?

 4. Ammunisjonen er i beste fall spiss ABS-plast. Den får ikkje nokon stor rekkevidde, samtidig som den er lett og blir tatt av vinden. Regulering og konsesjon på 3D-skrivarar i Noreg vil kun øydeleggje for nærlingsliv og innovasjon. Vi må konkurrere på like vilkår internasjonalt.

 5. Å lage et skytevåpen med en printer må da være noe mer komplisert enn Nedlast -> Print -> Skyt…
  Må en ikke ha ammunisjon også?

  Kan en 3D-printer skrive ut fullt fungerende ammunisjon også?

 6. Det er veldig mye som kan brukes til noe ulovlig, som endatil ofte brukes til noe ulovlig, som man allikevel ikke trenger spesiell tillatelse for å eie. Destillasjonsapparat, for å nevne en ting.

  Når noen fremmer krav om konsesjon for å eie 3d-printere, eller DRM i dem, så tar vi den kampen. Ikke før.

  De andre partiene har så langt god grunn til å ikke ha noen mening om dette «problemet».

 7. Problemet med politikere som er digitale analfabeter, er at det man ikke forstår frykter man.

  Og med våre forbudskåte storpartier, er det en reell risiko for at de vil gå inn for bremse den teknologiske utviklingen, sette Norge tilbake i forhold til andre land, og rett ut sagt «Forby Fremtiden».

  Spretterter og blåserør er ulovlige i henhold til Våpenforskriften #9 (http://www.lovdata.no/for/sf/jd/xd-20090625-0904.html#9).

  Spretterter! Hvorfor ikke forby singel og grus i samme slengen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.