3D-printing og våpen

Publisert av admin den

De siste dagene har det vært postet en del nyheter omkring 3D- printing og våpen fordi en gruppe i USA har gjennomført en vellykket testskyting med et våpen produsert med nettopp en 3D-printer.

I den anledning har Jørgen E. Nilsen i Hardware.no skrevet en god kommentar, hvor han også har hatt en ringerunde til de norske partiene (på Stortinget) for å høre hva de mener om 3D-printing (ingen i Piratpartiet er kontaktet);

«Tidligere i dag tok vi en ringerunde til samtlige politiske partier på Stortinget. Ingen kunne på direkten si noe om denne problematikken, altså at hvem som helst nå kan skaffe seg et skytevåpen, lovlig eller ei. Det var en problemstilling de aldri hadde hørt om før, og en informasjonsrådgiver hos SV stilte spørsmålet mange av de andre vi snakket med sikkert også hadde: Hva er en 3D-printer?»

Nesten som forventet har ikke de etablerte partiene et bevisst forhold til hva morgendagens teknologi har å by på. Derfor er det også en reell fare for de etablerte partiene gjør det de kan best – nemlig innføring av forbud/regulering.

I Piratpartiet er problemstillingen allerede diskutert. I forhold til våpen er våpenloven «teknologinøytral». Våpenlovens § 2 definerer hvilke våpendeler som er registreringspliktige. Våpenlovens §§ 20 og 21 fastsetter videre vilkårene for å kunne produsere våpen (krav om politiets tillatelse). Om våpenet produseres med dreiebenk eller 3D-printer er uvesentlig.

Kriminelle vil uansett ikke bry seg om eventuelle forbud. Forbud/regulering vil kun være til hinder for lovlydige borgere i denne sammenheng.

Piratpartiet er mer opptatt av hvilke muligheter 3D-printere har for samfunnet og tror diskusjonen rundt opphavsrett vil være en mer reell diskusjon i fremtiden.

Ønsker du tilgang til 3D-printere uten DRM eller krav om konsesjon/lisens vil det tryggeste valget være Piratpartiet til høsten!

-I dag lastet jeg ned en pistol fra Internett
http://www.hardware.no/artikler/i-dag-lastet-jeg-ned-en-pistol-fra-internett/133214

For de med interesse for denne problematikken anbefales Cory Doctorows foredrag om «The Coming Civil War over General-purpose Computing»

Kategorier: Teknologi