– Kjempebra å fjerne DRM

Publisert av admin den

Erfaringer tyder på at fjerning av DRM på eBøker er bra

Verdens kanskje største science fiction-forlag, amerikanske TOR og deres britiske datterforlag, besluttet for ett år siden å distribuere sine ebok-titler uten DRM.

Forlag og opphavsrettsorganisasjoner har lenge fryktet at tap av DRM vil føre til et kaos og piratkopiering, med det resultat at inntektene forsvinner. Britiske Hachette, også et stort forlag, gikk i fjor ut og advarte forfattere mot TORs DRM-praksis og ba forfattere legge press på forlaget mot å droppe sine planer om å slette DRM-teknologien fra sine utgivelser

Virkeligheten vi ha det noe annerledes enn skremselspropaganaden

– Det har vært kjempebra for oss, skriver redaksjonssjef Julie Crisp i et blogginnlegg (link til bloggposten nederst), der hun deler erfaringene.

DRM hindrer ikke pirater, men det utsetter ærlige kunder til et monopol strengt kontrollert av eierne av DRM-programvare, noe som reduserer leserens frihet og hindrer konkurranse. Selvfølgelig setter betalende kunder pris på at et slikt irritasjonsmoment blir fjernet.

I Norge tør knapt forlagene å gi ut eBøker – her satser man i stedet på fastpris for bøker utgitt på alle typer medier – så det er vel ikke mye håp om at DRM på eBøker blir fjernet med det første. Ihvertfall ikke dersom det er de store forlagene eller Regjeringen som får bestemme.

– Kjempebra å fjerne DRM:
http://www.digi.no/916124/kjempebra-aa-fjerne-drm

.Omdiskutert boklov skal sikre fastpris på alle bøker:
http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.11001729

-One Year Later, the Results of Tor Books UK Going DRM-Free
http://www.tor.com/blogs/2013/04/tor-books-uk-drm-free-one-year-later

 

Kategorier: Flaskeposten