Slik blir Datalagringsdirektivet

Publisert av admin den

Dagens IT kan fortelle at dersom datalagringsdirektivet blir implementert i Norge vil vi alle havne under massiv overvåkning vi aldri har sett maken til i historien. Avsender, mottager og tidspunkt i e-post, telefoniske data og surfing både alle slags plattformer blir lagret i inntil seks måneder (dette tallet kan lett oppjusteres med en senere lovendring). Posisjonsdata fra din mobiltelefon skal også lagres fortløpende.

En ting er at vi er i ferd med å skape oss et overvåkningssamfunn verre enn det som ble beskrevet i 1984. Argumentet om at dette skal hjelpe til med å bekjempe kriminalitet faller igjennom da kriminelle med enkle grep og moderat mengde kunnskap enkelt kan slippe unna denne overvåkningen. Det som blir igjen da er massiv overvåkning og lagring av lovlydige borgeres personlige data – som skal forvaltes av staten.

Risikoen er ikke bare massiv overvåkning av lovlydige borgere, men man kan risikere enorme kostnadsoverskridelser og store lekkasjer av personsensitive data, som da vil bli feiet under teppet med kategorien «datafeil» istedet for manglende kompetanse hos de som driver systemet, slik det var med Altinn.no. I Danmark har allerede implementeringen av dette overvåkningssystemet vært en dyr fiasko.

Piratpartiet viser til fjellvettregel nr 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Forskriften kan leses i sin helhet her.

Kategorier: Flaskeposten