Blokkering av nettsider

Publisert av admin den

IT-avisen melder at i en rekke europeiske land blir nå ISP’er beordret av myndighetene til å blokkere tilgangen til nettsider, fordi de blir brukt blandt annet til å dele opphavsrettsbeskyttet materiale.

Spesielt Italia, som ikke er viden kjent for godt styre, rettsvesen og offentlig forvaltning, har valgt å stenge tilgangen til 27 sider på ordre fra statsadvokaten i Roma. I The Economist’s Democracy Index for 2012 står Italia oppført som «flawed democracy», og 2013-rapporten til Reporters Without Borders er Italia rangert som 57 i verden når det gjelder pressefrihet, bak blandt annet Comoros og Haiti, og 19 plasser bak El Salvador.

Men Italia er ikke det eneste landet som driver sensur av infrastruktur. USA er allerede verdensmester i blokkering av nettsider, men også i Norge forbereder nå regjeringen seg på å begynne blokkering av nettsider i samarbeid med kopimonopolet.

Join-Button

Piratpartiet ser med stor bekymring på denne utviklingen. Det å sensurere en hel nettside fordi noen brukere distribuerer materiale kopimonopolet mener å ha rett på, er et angrep på budbringeren. Det er ingen som foreslår å blokkere terminalen til Posten fordi noen bruker postvesenet til å dele ut kopierte DVD’er gratis. Men på nett er det altså postmannen som blir holdt ansvarlig.

Og dette bruddet på logikk stopper ikke der. Piratpartiet kjemper for at det må være likhet for loven på nett og ellers i samfunnet. Hvorfor skal man ikke få sende et elektronisk brev med anonym avsender og hemmelig innhold når man har kunnet gjort det fysisk siden tidenes morgen? De fleste ville nok si seg enig i at privat korresponsanse er en grunnleggende rettighet. Og ville folk akseptert at staten kopierer innholdet i all brevpost, samt logger avsender, mottaker, dato og klokkeslett? Selvsagt ikke, det er ting som hører hjemme i DDR, hvor Stasi åpnet og leste hvert eneste brev som ble sendt inn og ut av landet.

Allikevel ser vi at denne typen tiltak er godt på vei, blandt annet med Datalagringsdirektivet, og det er derfor Piratpartiet ble et landsdekkende parti med fylkeslag i alle fylker bare få måneder etter vi ble registert i partiregisteret. Vi er det eneste partiet som ser ut til å ta denne typen overvåkning og sensur seriøst, og dersom dere stemmer oss inn på Stortinget lover vi at vi vil kjempe med nebb og klør for å stanse og reversere denne utviklingen.

Kategorier: Flaskeposten