KRONIKK: DIGITALE RETTIGHETER

Publisert av admin den

Det er nok bare å innse det. Teknologi er kommet for å bli. Da synes jeg også vi skal ha teknologiske spilleregler. For å slippe å vente i det uendelige, så starter jeg likegodt med å oppfylle ”Godwins law” med en gang.

Stasi, uten sammenligning forøvrig, hadde ekstremt mye data om innbyggerne. Det hadde forsåvidt Arbeiderpartiet også for tyve år siden. Problemet på den tiden var at gjennomsøking av dataene krevde enormt med ressurser. Det er ikke lenger tilfellet. En datamaskin kan i dag gjøre arbeid på sekunder som tidligere tok dager eller uker. En maskinpark kan gjøre oppslag og føre statistikk som er hinsides vår fatte-evne.

Hvor mye kontroll og hvor mye informasjon skal lagres om oss? Finnes det en klar rød-linje for hvor det er bom stopp? Dette går veldig mye i den ene retningen. Vi må oftere lagre mer data om oss. Det skjer sjelden at det må lagres mindre data om oss. Ironisk nok skjer dette samtidig med at stadig mer offentlig informasjon hemmeligholdes. Med dagens informasjonsteknologi så er det bokstavelig talt bare fantasien som setter grenser på hva man får til og hva man ikke får til.

Jeg skjønner at alt blir foreslått av gode intensjoner – liv kan spares og kriminalitet kan stoppes. Men er offergaven verdt det? Som ordtaket lyder: «Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner».

La oss bare innse det en gang for alle. Man har ikke lenger noe privatliv. De aller fleste som er bikket tenårene har en mobiltelefon. Det er ikke uten grunn at Richard Stallman kaller det for en «tracking and surveillance devices «. Bankene foreslår å gjøre slutt på kontanter. Da blir alle kjøp registrert. Noen butikker har nå, i samarbeid med bankene, også tilbud om å få kvitteringen lagret i nettskyen. Da får man ikke bare vite butikk, men også hva man kjøpte.

I Bergen ble det foreslått at å reise anonymt, altså med kontanter, skulle være nesten dobbelt så dyrt som å reise u-anonymt. En person kan følges ved hjelp av ansiktsgjenkjenning eller gå-stil fra kamera til kamera. Det finnes kameraer som forsøker å kjenne igjen terrorister eller «unormal» oppførsel. PST overvåker høyreekstreme og islamistiske debattinnlegg skrevet på sosiale medier med en spesiallagd «web-crawler».

Nye regler gjør at vi må gi fra oss fingeravtrykk for å få nytt pass. Enkelte har også gitt utrykk for at de nå ønsker lavere terskel for å ta DNAet vårt. De ønsker nå en DNA-database for alle med frihetsstraff og i ekstreme tilfeller, også for bøter. Kommer DNA til å følge fingeravtrykkets fotspor? Vil vår DNA i fremtiden være obligatorisk for å få nytt pass? Dataene i pass-databasen får PST ikke benytte i sin etterforsking, noe de har gjort utrykkelig klart i media forrige høst. Hvor lenge går det før alle nordmenns fingeravtrykk blir åpnet for PST og Kripos? Når får de alles DNA?

Alt er i gode intensjoner. For å ta en overgripsmann- eller kvinne, eller en potensiell terrorist. Eller en skattesnyter. Om man lyver på seg ekstra kilometer – vær forsiktig. Skatteetaten passer på deg – automatisk. Hvorav navnet. Autopass. Det kunne jo i hvert fall tenkes at det var det som var betydningen. Det er vel pr. i dag kanskje manuelt arbeid som ligger bak også – men hvor lenge? Og dette er egentlig kjernen i problemet. Data blir samlet inn til et formål, som kanskje eller kanskje ikke blir debattert offentlig. Men plutselig blir dataene brukt til noe helt annet, som aldri ble debattert men sto som en notis i en avis.

Til slutt kan man krydre dette med et par gode forslag fra være representanter. GPS-sporing av alle biler som et klimatiltak og for mer rettferdig beskatning. Man skulle ikke sett bort i fra at UP ville likt disse dataene også. Eller hva med at forgripere må bevise sin uskyld? Da blir det ikke så vanskelig å få personen du ikke liker i fengsel. Spesielt ikke om Kripos allerede har alle nordmenns DNA.

Men, visjonær som jeg er, så har jeg allerede tenkt ut en løsning på nevnte problemer. Man kunne jo bare lagre alle tekstmeldinger, alle epost, all elektronisk kommunikasjon og alle telefonsamtaler. Etter hvert så vil man ha nok data til å kunne oppklare justismord.

Går vi tilbake til i dag, så har data fra ”personlige sporingsenheter” nå blitt brukt i to eller tre etterforskninger som jeg har registrert. Alle som var ”på feil sted til feil tid” måtte, mer eller mindre, bevise sin uskyld. De måtte alle som en inn og avgi forklaring, selv om de ikke passet signalementet og de ble sterkt oppfordret til å avgi frivillig DNA-prøve. I etterkant har det også blitt avslørt at rettsmedisinsk institutt oppbevarte mange uskyldige personers DNA-profiler ulovlig i flere måneder og nektet å innrette seg etter datatilsynets krav om sletting.

Ytringsfrihet fjernes fra Internet til fordel for den ikke nedskrevne «frihet fra å bli fornærmet». PST vil ha lover for å planlegge et solo-terrorist-angrep, eller på nytale, «tankekriminalitet». Terrorisme er ikke engang et klart definert ord. Og for å sette det på spissen. Drev ikke Norges helter, gutta på skauen, egentlig med terror, sett med tyske øyne?

Så mitt spørsmål er. Hvor langt skal man dra det? Til vi er i det utopiske samfunnet hvor det ikke finnes kriminalitet og terror? Kan jeg forvente å få noen digitale rettigheter, eller forventes det at jeg ikke har noe å skjule?

av Piratpartiet/Thomas Riis Bjørnsen

 

KILDER:
Mer enn fordobling av hemmelige dokumenter under de rød-grønne:
http://www.dagbladet.no/2012/08/13/nyheter/politikk/innenriks/22933247/

Stallmans «Personal tracking device» er hentet fra foredrag. Fra
websiden kaller han det «tracking and surveillance devices»
http://stallman.org/rms-lifestyle.html

Finansforbundet vil ha kontantløst samfunn:
https://www.finansforbundet.no/kontantfritt

Digitale kvitteringer:
http://www.dinside.no/895377/digipost-tilbyr-elektroniske-kvitteringer

Rådmann vil ha 40 kroner for bussbillett ved kontantkjøp (Mot uanonymt
21.75, så ikke fullt dobbelt så dyrt):
http://www.ba.no/nyheter/politikk/article6269474.ece

Identifisering ved overvåkingskamera. Det er ikke tatt i bruk i Norge.
Det kommer kanskje ikke godt nok frem:
http://en.wikipedia.org/wiki/Surveillance#Surveillance_cameras
http://en.wikipedia.org/wiki/Gait_analysis#Biometric_identification_and_forensics
http://en.wikipedia.org/wiki/INDECT
http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/new-hd-cctv-puts-human-rights-at-risk-8194844.html
http://www.businessinsider.com/security-cameras-identify–people-walk-2012-9

PST med ny webcrawler:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Storebror-har-fatt-nye-oyne-pa-nettet-7042332.html
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10056832

Riksadvokaten vil senke terskel for DNA registrering
http://www.aftenposten.no/nyheter/Riksadvokaten-vil-senke-terskelen-for-a-havne-i-DNA-registeret-7097079.html

PST vil ha tilgang til alle offentlige registrere:
http://www.rb.no/Innenriks/article6406527.ece

SV vil ha GPS sporing av biler:
http://www.vg.no/bil-og-motor/artikkel.php?artid=10063159

Vil at gjerningsmenn skal føre bevis for sin uskyld
http://www.dagbladet.no/2013/01/02/nyheter/sandra_borch/voldtekt/25059337/

Mobildata brukes til etterforskning
http://www.dagbladet.no/2010/12/16/nyheter/voldtekt/innenriks/bergen/dna/14739960/

Nekter å slette ulovlige DNA-profiler
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Datatilsynet-krever-nok-en-gang-sletting-av-ulovlig-DNA-register-6761399.html